Közlemény

Márciust követően januárban ismét drágít a Harvíz Rt. regionális víz- és csatornaszolgáltató. És olybá tűnik, hogy nem ez lesz az utolsó drágítás. 

 

Közhely, épp ezért igaz a mondás, miszerint a mi késik, nem múlik. Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója februárban nem győzte hangsúlyozni, hogy a legutolsó áremelés 2020-ban történt, és 2022 második felében tervezték a következőt, amelyet 2023 márciusáig halasztottak. Most pedig újabb áremelést volt kénytelen bejelenteni a szolgáltató – egyébként erről az újabb áremelésről már a nyáron szó esett, akkor azonban sokan elengedtük a fülünk mellett.

Mint a Harvíz írja, 2024. január 1-jétől kezdődően a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) idei 181-es számú határozatának értelmében a következő díjszabások lépnek érvénybe:

  • ivóvíz: 5,86 lej + 9 százalék áfa, azaz 6,38 lej/köbméter;
  • szennyvízszolgáltatás: 5,57 lej + 9 százalék áfa, azaz 6,07 lej/köbméter.

Legutóbb márciusban emelkedett a szolgáltatás ára, akkor az addigi 4,14 lej helyett egy köbméter ivóvíz 5,96 lejbe került, a szennyvíz esetében pedig 3,71 lejről 5,67 lejre nőtt a köbméterenkénti ár a Harvíz által kiszolgált fogyasztók számára, áfával együtt.

ANRSC, az meg micsoda? Bogáti Csaba nemrég elmagyarázta a Székelyhonnak, hogy az említett országos hatóságnak milyen jogköre van. Mint kifejtette, a szolgáltatók nem saját maguk döntenek az árképzésről és a díjszabási módszertanról, hanem kötelező módon be kell tartaniuk a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) útmutatásait, amely minden víz- és csatornaszolgáltató vállalatra érvényes – így a Harvízre is.

Egy 2026-ig érvényes díjszabási stratégiát fogadott el tavaly a térségi vízszolgáltató Harvíz az ANRSC által kidolgozott módszertan szerint, amelynek célja, hogy a szolgáltatási díjak elérjék 2026-ig a fogyasztói kosár 2,5 százalékos szintjét; ez a becsült számítások szerint köbméterenként 7 lej körüli értéket jelentene a vízdíj, és ugyanennyi értéket a csatornadíj esetére. Ez tehát azt jelenti, hogy nem a januári lesz az utolsó drágítás.

A Harvíz legutóbbi közleménye egyébként arra is kitér, hogy közüzemi szolgáltatásokat nyújtó vállalatként, nem pedig magáncégként működik, „vagyis nem törekszik nyereségre, a kiállított számlák értékének beszedéséből származó összes pénzügyi forrást kizárólag az infrastruktúra működtetésére, korszerűsítésére és bővítésére, valamint a vállalat működésére fordítja. Ugyanakkor az áraknak a szolgáltatások nyújtásának valós gazdasági költségeit kell tükrözniük.”

Forrás: Székelyhon.ro → https://szekelyhon.ro/aktualis/rosszul-esik-pedig-elore-szoltak-hogy-ismet-dragul-a-vizszolgaltatas