Vezetékes víz hiányában patakból itatják az állatokat

Aggasztó vízellátás Csíkmenaságon

Hónapok óta vízhiánnyal küszködnek a Csíkmenaság alszegi részén lakó családok. Az érintettek szerint az elmúlt idõszakban tapasztalt szárazság miatt csökkent le a rendszert tápláló vízforrások hozama, a községvezetõk szerint viszont az ésszerûtlen vízgazdálkodás, illetve a helyiek által lefektetett vezetékek elavultsága miatt akadozik a vízellátás.

Egymás mellett sorakozó vedrek, vízzel töltött palackok fogadnak az egyik menasági háztartásban. Az ott lakók szerint egyre rosszabb a vízellátás, megoldásra pedig nem igazán van kilátás. „A reggeli és esti órákban legtöbbször nincs víz, ugyanez a helyzet hétvégén is. Napközben vizet kell fognunk ahhoz, hogy a legszükségesebbre jusson" – magyarázta az egyik, neve elhallgatását kérõ lakos. Elmondása szerint van olyan is, hogy csak a pincéig jut el a víz, a nyomáshiány miatt a házban levõ csapokig már nem.

„A kutakban is egyre kevesebb a víz, sok helyen újraásták azokat, hasztalan" – tudtuk meg egy másik csíkmenaságitól. Mint a gazda elmondta, olyan kutak száradtak ki az elmúlt idõszakban, amelyek az ötvenes évektõl folyamatosan ivóvízzel látták el a helybélieket.

„Tavaly és idén is száraz év volt, de az az igazság, hogy az emberekkel is baj van" – osztja meg véleményét egy másik, szintén neve elhallgatását kérõ helybéli. Elmondása szerint a kutak vízszintje tényleg aggasztó, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon elavult a helyiek által kiépített vezetékrendszer. „A vezetékeket javítani kellene, ám a karbantartásra nem adnak pénzt a lakók. Annak idején volt egy felelõse a rendszernek, de már nem foglalkozik ezzel" – magyarázta az érintett. Elmondása szerint õ maga a közeli patakról hordja a vizet állatainak. „Elképzelni sem tudom, milyen helyzetben lehetnek azok, akiknek nincs a közelben vízfolyás, és a kútjuk is kiszáradt" – említette a lakó.

György József: ésszerû vízgazdálkodás kellene

„Az egykori termelõszövetkezet idején, a 80-as években kezdték el a vízvezeték kiépítését Csíkmenaság alszegi részén. Tették mindezt elõzetes tervezés nélkül. A munkálat a forradalmat követõen abbamaradt, a lakók késõbb erre a vascsõbõl készült rendszerre csatlakoztak" – mondta a kialakult helyzettel kapcsolatosan György József. Csíkszentgyörgy község polgármestere hangsúlyozta, a forrást a helyiek által Mezként ismert dûlõbõl fogták be akkoriban. „Egy olyan forrásról van szó, amely a negyvenhetes szárazságkor nem apadt el, onnan volt táplálva a falu nagy része. Ebbõl a szempontból helyes volt az elképzelés" – magyarázta az elöljáró.

A községvezetõ szerint a legnagyobb gond az, hogy nem ésszerûen használják a vizet az alszegiek. „Van, aki a nyári szárazság idején öntözi a veteményest, más télen engedi a vizet, hogy ne fagyjon el a vezetéke. Így olyan fázisba jutottak, hogy sokaknak nincs vizük. Nem lehet tudni pontosan, hogy mi a vízhiány oka" – nyomatékosított a községvezetõ. György kiemelte, Csíkszentgyörgyön is vannak ilyen jellegû vízvezeték-társulások, de sok helyen szigorú belsõ szabályzatot vezettek be, ennek köszönhetõen megszûntek ezek a problémák.

Szakszerûen fel kellene mérni a helyzetet

„Mindaddig, amíg egy szakember fel nem méri a vezetékrendszer állapotát, és meg nem nézi, hogy mekkora a rendszert tápláló forrás hozama, illetve hogy az érintett, mintegy hatvan családnak mennyi a vízfogyasztása, nem lehet el??relépni ebben a történetben" – fejtette ki a községvezetõ. Mint hangsúlyozta, idén õsszel egy utcagyûlésen is részt vett, ahol felajánlotta a hivatal segítségét, ám hasztalan. „Amikor tettekre kerülne a sor, akkor megáll a továbblépés, mert vitatkoznak az emberek. Nem sokat teszünk, de kritizálunk..." – vázolta az alszegen uralkodó állapotokat a település polgármestere, aki szerint ha nem jutnak közös nevezõre az érintettek, nem lesz mûködõképes vízgazdálkodás a szóban forgó falurészen.

Messze még a központi vízhálózat álma

„A központi vízvezetékünk kiépítése teljesen kormányfüggõ" – jelentette ki az elöljáró. Mint elmondta, a beruházásra idén papíron 250 ezer lejt utaltak ki központi alapból a községnek. Az év során mintegy háromezer méternyi vezetéket fektettek le a földbe, ám végül a szakminisztérium nem fizette ki az elv??gzett munkálatot. „Ha ilyen ütemben támogatja a kormány ezeket a fejlesztési terveket, akkor nagy kérdés, mikorra lesz kész. Elvileg egy év alatt be lehetne fejezni a negyvennyolc kilométernyi vezeték lefektetését" – fogalmazott György József.

 

Forrás: www.székelyhon.ro/Csíkszék

Szerkesztette: Rédai Botond, 2013.12.08.