Digitalizálás

Vízóraolvasás digitalizálása a Harvíz RT keretén belül

2023. június 26-án a Harvíz RT regionális víz- és csatornaszolgáltató vállalat finanszírozási szerződést írt alá a Beruházási és Európai Projektek Minisztériumával 10 032 018,13 lejről, amelyből 6 735 783,60 lej a Kohéziós Alapból származó, vissza nem térítendő, támogatható összeg, 1 030 178,66 lej vissza nem térítendő támogatható összeg a nemzeti költségvetésből, 158 489,03 lej a helyi költségvetésből és 505 816,04 lej társfinanszírozása a Harviz-nek, azaz 1 601 750,80 lej visszaigényelhető áfa.

A "Vízóraolvasás digitalizálása a Harvíz RT keretén belül" (SMIS kód 2014+ 158313) projekt 7 975 intelligens hidegvízmérő telepítését célozza meg Csíkszereda, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Parajd, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkkarcfalva településeken.

Az intelligens vízmérők, lehetővé tesznek egy sor fejlett funkciót, a fogyasztás automatikus továbbítását a szerverre, de egyéb információkat is, mint például a rendellenes fogyasztási helyzetek (túl magas fogyasztás, túl alacsony fogyasztás) észlelését, a műszerek manipulálására tett kísérletek észlelését, az akkumulátor állapotát.

Egy integrált digitális platform beszerzése az ivóvízfogyasztási adatok rögzítésére, elemzésére és továbbítására.

A projekt célja a Harvíz működési területén a víz infrastruktúra racionalizálása és optimalizálása a Harvíz szolgáltatási területére digitális interfésszel rendelkező ivóvízmérő rendszer bevezetésével.

A projekt általános célja a Harvíz regionális szolgáltató digitalizáltsági szintjének növelése Csíkszereda, Székelyudvarhely, Szentegyháza, Parajd, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Csíkdánfalva, Csíkmadaras, Csíkkarcfalva településeken.

A projekt időtartama 2023. december 15-ig tart.

Jelen közlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió, illetve a román kormány hivatalos álláspontját.

Az Európai Unió Kohéziós Alapjából, a Nagy Infrastrukturális Operatív Program keretében társfinanszírozott projekt.