Projektjeink

A víz- és szennyvízágazat beruházásainak finanszírozására szolgáló európai alapokhoz való hozzáférés azzal a feltétellel érhető el, hogy új intézményi struktúra jön létre, amely a helyi hatóságok ellenőrzése alatt áll.

Ezért 2008-ban megalakult a Hargita Viz Közösségfejlesztési Társulás, amelyhez csatlakoztak azok a helyi önkormányzatok, amelyeknek célja ilyen típusú beruházási projektek megvalósítása, vagyis amelyek a víz- és szennyvízhálózatuk kezelését egy regionális szolgáltatóra kívánják bízni. Szintén 2008-ban a Hargita Víz Közösségfejlesztési Társulás két tagja (Csíkszereda Megyei Jogú város önkormányzata és Hargita Megye Tanácsa) megalapította a Regionális Víz- és Csatornaszolgáltató  HARVÍZ RT-t.

A vállalat létrehozásának fő célja az volt, hogy hozzáférjen a víz- és szennyvízhálózat bővítésére és felújítására szánt európai alapokhoz. Ez lehetővé teszi a regionális szolgáltató számára, hogy megteremtse az illetékes hatóságok által kiadott engedélyek/engedélyek és jogosítványok megszerzésének kötelező feltételeit.

Ennek eredményeként a HARVÍZ RT regionális víz- és csatornaszolgáltató 2009-2023 között a POS Mediu és a POIM programokon keresztül a következő oriás- és kisebb projekteket valósította meg:

  • Hargita megye víz- és szennyvízrendszerei bővítése és felújítása
  • Vízbekötések, szennyvíz rácsatlakozások és szennyvíz közművek bővítése a HARVÍZ Rt szolgáltatási területén
  • Támogatás a 2014-2020-as Hargita Megyei Víz- és Szennyvízhálózat fejlesztési Regionális Projektje, Finanszírozási pályázatának és közbeszerzési dokumentációjának elkészítéséhez
  • Vízóraolvasás digitalizálása a Harvíz RT keretén belül
  • A megújuló energia felhasználása a Harvíz RT-nél