Elhúzódik a kanalizálás kiépítése

Akár egy évet is csúszhatnak Tusnád község szennyvízhálózatának kiépítési munkálatai a késõre kifizetett kormánypénzek miatt. A munkálatok elsõ fázisára kiutalt pénzösszeget a hónap elején kapta meg az önkormányzat, amelybõl a már elvégzett munkálatokat kell kifizetniük, ezt az összeget azonban már tavaly meg kellett volna kapniuk. A munkálatok jelenleg állnak a községben, a kivitelezõtõl függ a folytatás.
Jelenleg állnak a kanalizálási munkálatok Tusnád községben, a kormánypénzek késése miatt. A kormányprogram által megvalósuló beruházás révén a település négy községben kiépítik a szennyvízhálózatot, továbbá szennyvíztisztító állomás is készül, amelyre Tusnád, Újtusnád, Csíkverebes és Csíkkozmás fõvezetékeit is rácsatalakoztatják.
- A projet összértéke 7.566.062 lej, amelybõl nemrégiben, július 3-án 918.443,22 lejt fizetett ki a román kormány, a beruházás elsõ szakaszának munkálataira. Ez hatalmas kevés, mivel ezt a pénzt még az elmúlt év augusztusában meg kellett volna kapnunk – számolt be megkeresésünkre Ravasz József. Tusnád község alpolgármestere arra is kitért, hogy 90 százalékban kiépítették már a fõvezetéket Újtusnádon, továbbá a szennyvíztisztító állomás munkálatai is 30 százalékban elkészültek. Az eddig elvégzett munka értéke 1.220.000 lej, amelyhez 20 százalékos önrészt kell biztosítania a helyi önkormányzatnak a projektben vállalt feltétleknek megfelelõen. – A megyei önkormányzat segítségével a helyi költség-  vetésbõl próbáljuk kigazdálkodni az önrészt, amely a helyi adók befizetésének függvényében áll rendelkezésünkre. Idénre önrészként 37.510 lejt vállalt az önkormányzat – részletezte Ravasz. Az Impex Aurora Kft. által végzett munkálatokat a jelen állás szerint Újtusnádon folytatódhat a kivitelezés az anyagiak függvényében.
- Teljes mértékben a kivitelezõtõl függ, hogy mikor folytatja a munkát, hiszen a kormánypénzek késése miatt mi is megkésve, utólag tudjuk kifizetni a már elvégzett munkát. A projekt befejezésének határideje jövõ tavasz, azonban ha így halad a kifizetés, akkor eltolódhat a befejezés akár 2015 tavaszára is – tájékoztatott az elöljáró. Ravasz azt is elmondta, hogy a Tusnád községet és Csíkkozmást kiszolgáló szennyvíztisztító állomás épületét eddig mindössze „pirosba" tudták felhúzni, a gödör is csak részben készült még el.
- A szennyvíztisztító állomás munkálataihoz egy útépítés is tartozik, hiszen a létesítménynek kijelölt területre semmiféle út nem vezetett ez idáig. – Az út már elkészült, megtörtént az alapozása, valamint az átereszek beépítése, a sáncok kialakítása is, így a továbbiakban a létesítményen kell dolgozni – részletezte Tusnád község alpolgármestere.

Forrás: Hargita Népe

Szerkesztette: Tamás Attila, 2013.07.18.