A kánikula idején sem volt gond a vízellátással Udvarhelyszéken

A kánikula miatt megnõtt a vízfogyasztás, de komoly fennakadás nem volt a vízszolgáltatásban az udvarhelyszéki településeken. Amennyiben ez mégis elõfordul, a tûzoltóságok tartálykocsikkal szállítanak vizet a lakosságnak. Noha a vízellátás folyamatos, több községben is szükség van a vízvezetékrendszer bõvítésére.
A polgármesteri hivataloknak jelenteniük kell a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalnál, ha a településen gondok adódnak a vízszolgáltatással. „Ha szükségük van segítségre, jelezniük kell" – közölte Adrian Pãnescu. A prefektusi hivatal szóvivõje elmondta, ilyen esetben, a törvény értelmében a tûzoltóságnak kell vizet biztosítania a háztartások számára, illetve az állatok itatására.
„Idén még nem kaptunk ilyen jelentést. Az elmúlt években a nagyobb szárazságok idején Homoródszentmártonból jelezték, hogy a község egy részében nehézkes a vízellátás, de idén onnan sem kaptunk ilyen jelzést" – tájékoztatott Pãnescu. Bõvíteni kell Vannak idõszakok, amikor nem elég a vízhozam, ezért az Ilona-völgyébõl, 7–8 kilométeres távolságból vezetnénk el a vizet – vázolta a település vízellátási problémáját Jakab Attila, Homoródszentmárton polgármestere. A vezetékesvíz-hálózat bõvítése hozhat tartós megoldást a gondra, így a község európai uniós pénzre pályázott a beruházás finanszírozása érdekében, bízva a kedvezõ elbírálásban. Még aszálykor sincs gond Kisebb, elszigetelt meghibásodások néha elõfordulnak, de általában még az aszályos években sem fordult elõ, hogy a vezetékesvíz-hálózatból elfogyott volna a víz – mondta el megkeresésünkre Nagy Attila, Zetelaka polgármestere. A településvezetõ szerint az utóbbi két-három év csapadékban bõséges idõszak volt, az azt megelõzõ három év volt aszályos. Akkor több olyan forrás is kiapadt a községben, amely azelõtt sosem száradt ki, sokan akkor csatlakoztak rá a vezetékesvíz-hálózatra Zetelakán – tájékoztatott a polgármester, hozzáfûzve, hogy a rendszer vízhozama elegendõ a lakosság ellátására. Nem kertlocsolásra méretezték „Azt tudni kell, hogy amikor a vízellátási rendszereket kiépítették, azokat a közkutakra méretezték, nem magánházas fogyasztásra. Tehát kisebb volt a csövek átmérõje" – számolt be a vidéki települések vízellátásának korlátairól Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Hasonló okok miatt Székelyszenttamáson akadozott a vízellátás két-három éve, de kicseréltek egy vezetékszakaszt, és megoldódott a gond – magyarázta. Homoródszentmártonban és általában az egész Homoród mentén a vízforrások hiánya okozza a legfõbb gondot. A kutak többségének sós a vize, lényegében a patak az egyetlen forrás, amibõl táplálni lehet a vezetékesvíz-hálózatot. Egyébként nem jellemzõ, hogy probléma lenne a vízszolgáltatással, az elmúlt években nagyobb kiesések sem voltak azokon a településeken, ahol a Harvíz a szolgáltató. Kisebb meghibásodások elõfordulnak, mint ahogy az múlt hét végén Zetelakán történt: egy autóbusznyi turista maradt víz nélkül az egyik panzióban, de a szolg??ltató tartálykocsival pótolta a hiányt. A Harvíz egyébként fejlesztéseket is tervez: a Máréfalvát és Fenyédet is ellátó ivói rendszeren vízmûbõvítést végeznének – számolt be a tervekrõl a vezérigazgató.

https://szekelyhon.ro/aktualis/a-kanikula-idejen-sem-volt-gond-a-vizellatassal-udvarhelyszeken