Átvette a szolgáltatást Székelyudvarhelyen a Harvíz Rt.

Április elseje óta már a Harvíz Rt. a vízszolgáltató Székelyudvarhelyen. Az átállás zökkenõmentes volt, az új céggel megkötendõ szerzõdés módozatairól szóló értesítõt pedig a számlákkal együtt kapja meg a mintegy 4500 fogyasztó.

 

A kezdeti nehézségek ellenére most már jó az együttmûködés az Aqua Nova Hargita Kft.-vel – közölte megkeresésünkre a csíkszeredai székhelyû Harvíz Rt. sajtóosztálya. „Az átvétel hosszas folyamat, de eddig zökkenõmentesen zajlott. Mindenki végezte saját megszokott munkáját, a rá bízott feladatokat, akárcsak eddig. Az április 1-jei átállás lényegében a fogyasztót nem befolyásolja, minden feltétel változatlan marad, a kollégák elérhetõségei is ugyanazok, mint eddig, sõt most folyamatban van, hogy minden munkatársunknak legyen szolgálati telefonja – tették hozzá. A vízszolgáltató vállalat székelyudvarhelyi munkapontjának vezetõjétõl, Izsák Attila Leventétõl megtudtuk, a Harvíz Rt. minden olyan létesítményt átvett az Aqua Nova Hargita Kft.-tõl, amely a vízszolgáltatást és szennyvíztisztítást szolgálja: ez magában foglalja a vízmûvet, a hálózatokat, a szennyvíztisztító telepet.

 

A vízvezeték- és szennyvíz-elvezetõ rendszer karbantartását is az új szolgáltató végzi, míg a vízóraolvasást továbbra is az a külsõs cég, amelyet a feladattal korábban megbíztak. Ötvennégy munkatárs, és több létesítmény Az átvételkor ötvenkét alkalmazott került át a Harvízhez, további két munkatárs alkalmazása pedig a hónap folyamán fog megtörténni. Minden operatív, üzemeltetési munkát, mint például a vízmû és a szennyvíztelep üzemeltetése, illetve a hálózati meghibásodások kijavítását a Harvíz székelyudvarhelyi munkapontjának személyzete végzi. Csak az irodai munka egy részét végezzük Csíkszeredából – tudtuk meg a helyi munkapont vezetõjétõl. A váltásról egyébként írásban is tájékoztatták a fogyasztókat: az Aqua Nova Hargita Kft. utolsó számláival együtt átiratot kézbesítettek a lakosságnak, amelyben tájékoztatták õket a további teendõkrõl, valamint az új szolgáltatóval megkötendõ szerzõdés feltételeirõl és módozatáról. Április 20-ától mehetnek a fogyasztók a szolgáltató székhelyére megkötni a szerzõdést – tájékoztatott a cég sajtóirodája. 

Kevés változást hozott a váltás A Harvíz szolgáltatási területén egységesek az árak, vagyis a víz köbméterenkénti ára 3,31 lej plusz áfa, illetve a szennyvíztisztításé 2,60 plusz áfa, ez a díjszabás április 1-jétõl Székelyudvarhelyen is érvényes. A korábbi szolgáltatónak a fogyasztók által már ismert elérhetõségét megtartotta a Harvíz: a hibabejelentést az állandó diszpécserszolgálat 0266-216 028-as telefonszámán lehet megtenni. A cég Facebook-oldalán idõben értesítik a lakosságot minden olyan vízelzárásról, amit javítási munkálatok tesznek szükségessé, illetve a víz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos közérdekû információkat is itt teszik közzé. A cég udvarhelyi székhelye a Haáz Rezsõ utca 4. szám alatt van.

 

Az elõzményekrõl Udvarhely önkormányzati képviselõ-testülete tavaly decemberben döntött úgy, hogy búcsút mond a debreceni székhelyû Aqua Nova Hargita Kft.-nek, és a város csatlakozott a Harvíz Rt.-t fenntartó Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Egyesülethez. A korábbi vízszolgáltatótól azért kellett megválni, mert egy 2016-os törvénymódosítás arról rendelkezik, hogy a közszolgáltatásokat nem lehet a város által bejegyzett cégeken keresztül alvállalkozóktól igénybe venni. A társuláshoz való csatlakozás által lehetõség nyílik arra, hogy egy 15–20 millió euró értékû beruházást végezzenek el Székelyudvarhelyen. Ez a hálózatfelújításon túl a derítõállomás további modernizálását is magában foglalná. Néhány héttel ezelõtt, a szerzõdésaláírás alkalmával az is elhangzott, hogy a cég Bukarestben és Marosvásárhelyen tárgyalásokat folytat arról, hogy ne a Nagy-Küküllõbõl táplálják a székelyudvarhelyi v??zmûrendszert, hanem – a csíki térséghez hasonlóan – egy vízgyûjtõ tóból, amely ez esetben a zeteváraljai víztározó lenne.

 

Kovács Eszter, Udvarhelyi Híradó, 

 https://szekelyhon.ro/aktualis/atvette-a-szolgaltatast-szekelyudvarhelyen-a-harviz-rt)