Csicsóban az európai út alatt is át kell fúrni

Csicsóban is épülhet a víz- és csatornarendszer

A Harvíz Rt. uniós támogatást élvezõ beruházásai közül a csicsói víz- és szennyvízrendszer kiépítésére is aláírták a kivitelezési szerzõdést. Csíkszeredában jövõre csúszhat a munkálatok elkezdése.

A nyolc tervezett beruházás közül ez a negyedik, a projekt különlegess??ge pedig, hogy csak Csicsót érinti, ahol a környezõ települések közül egyedüliként sem ivóvíz-, sem szennyvízrendszer nem épült mostanig. A közbeszerzési eljárás nyertese ebben az esetben a nagyszebeni Sinecon Kft., a Construcþii Kft. és a Terra Rt. alkotta társulás, a munkálatok értéke 12 millió 950 ezer lej áfa nélkül.

A kivitelezés során 16 748 méteren új ivóvízrendszer készül a községben, 8639 méteren új nyomóvezeték és 10 szivattyúállomás. Utóbbiakra azért van szükség, mert a szennyvizet, miután összegyûl, egy vezetéken Csíkszeredáig kell eljuttatni, ahol a Rét utcánál csatlakozik a városi hálózathoz, és végül a csíkszeredai derítõállomásra kerül. Ehhez szivattyúzásra lesz szükség, a terep nem biztosítja a szabadesés lehetõségét.

A kivitelezés ideje a szerzõdés aláírásától számítva 21 hónap – hangzott el a szerdai találkozón, ahol a Harvíz Rt, a község vezetõi és a kivitelezõk is jelen voltak. A cégtársulás vezetõi azt mondták, négy csoporttal kezdik el a munkát a községben, és alvállalkozókat is szeretnének bevonni – elsõsorban az 578-as európai út és a vasútvonal alatti fúrások elvégzéséhez, mert a vezetékeket ott is el kell vinni.

Csíkszeredában jövõre maradhat a kivitelezés

Úgy tûnik, idén nem kezdõdnek meg a cs??kszeredai víz- és szennyvízrendszer bõvítését célzó munkálatok, amelyek a Harvíz tervezett beruházásainak egyikét képezik, a csíkszentléleki, fitódi és csomortáni hálózatépítéssel együtt. Miután augusztusban már elhangzott, hogy a kivitelezõ cégek nem voltak megfelelõen felkészülve az európai uniós bürokratikus rendszer elvárásaira, sem arra, hogy a településeken a kivitelezés idejére területfoglalási díjat is kell fizetniük, Moldován Reinitz József mérnök, a Harvíz Rt. projektvezetõje arról tájékoztatott, hogy Csíkszeredában ebben az évben nem kezdik el a kivitelezést.

Ennek egyik oka, hogy az országos útügyi társaságtól a kivitelezõ nem kapott útfeltörési engedélyt a Hargita utcára és a Brassói útra – ezek a szakaszok az országos útügy ügykezelésébe tartoznak. A polgármesteri hivatal is jelezte korábban, hogy nemcsak útfeltörési díjat kér, hanem a munkálatok és a helyreállítás ütemtervének bemutatását is, utcákra lebontva, hogy lehessen idõben értesíteni a lakókat. Szõke Domokos alpolgármester kérdésünkre elmondta, ezeket még nem kapta meg a városháza, jövõ héten várják egyeztetésre a kivitelezõ cég képviselõjét.

 

Forrás: Csíki Hírlap

Szerkesztette: Kovács Attila, 2013.09.05.