Energiahatékony megoldás egy esettanulmányban

A csíkszeredai Harvíz Rt. regionális víz és csatornaszolgáltató cég, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Biomérnöki Tanszék társszervezésében víz világnapi esettanulmány versenyre került sor. A versenyt hétfõn a Sapientia egyetem kis aulájában tartották.
A 2014-es év Víz Világnapi mottója Víz és Energia. E témakörben a versenyre regisztrált csapatok feladata egy energiahatékony megoldás kidolgozása volt, majd annak szóbeli bemutatása.
A versenyt megelõzõen a regisztrált csapatok egy nyílt nap keretén belül, a Harvíz Rt. székhelyén kaphattak részletes tájékoztatást és választ a felmerülõ kérdésekre.
A verseny elején Kassay János, a Harvíz Rt. vezetõtanácsának elnöke köszöntötte a résztvevõ csapatokat, majd ezt követõen a versenyre jelentkezõ 10 csapat esettanulmányai kerültek bemutatásra.
A három tagból álló zsûri – Bogáti Csaba, a Harvíz Rt. vezérigazgatója, Kassay János a Harvíz Rt. vezetõtanácsának elnöke, valamint Máté István, a Sapientia egyetem részérõl – döntése alapján a fõdíjat az Octavian Goga iskolából érkezõ ECOSYS TEAM csapata nyerte el. A másdik helyezést a S.I.P.H.O.N csapat kapta, akik szintén az Octavian Goga iskola diákjai voltak. A jobbnál-jobb esettanulmányok bemutatása alapján a zsûri több esetben döntésképtelen volt. Végül úgy határoztak, hogy a harmadik helyezést három csapatnak ítélik oda: a Márton Áron Gimnázium MAGnific csapatának, a VITAqua Sapientia csapatának, valamint a Vizipók csapatnak, akik szintén a Márton Árom Gimnáziumból érkeztek. További résztvevõ csapatok: az Aqua csapat, a Venczel József szakközépiskolából; LOTUS, a csíkdánfalvi technikai liceum csapata; Eco-Sapiens, az Octavian Goga iskola csapata; Ecologiºtii, Octavian Goga iskolából, valamint Lukács Mária és Petõ Gabriella alkotta csapatok.
A verseny végén a kívánt cél elérte hatását, hiszen a csapatoknak versengve kellett a szerintük legjobb megoldást kidolgozniuk. Mindezek által rengeteg értékes tapasztalattal és információval gazdagodtak, és ahogyan a Harvíz Rt. vezetõtanácsának elnöke fogalmazott „- Az igazság gyõzött -."

 

Boros Tünde