Ivó- és szennyvízhálózatot modernizálnak Szentegyházán

Három részre tagolható az a projekt, amely Szentegyháza ivó- és szennyvízhálózatának teljes feljavítását képezi: a víztisztító-, illetve a derítõállomás modernizálása és bõvítése, valamint a csövezet kicserélése. A kisváros polgármestere elmondta, idõszerû a feljavítás, hiszen a régi rendszerek meglehetõsen elavultak, ezért nem mûködnek megfelelõen.

A régi víztisztító és -gyûjtõ állomás, illetve az ezekhez tartozó csövezet évtizedekkel ezelõtt került használatba a Hargita lábánál, akkor még a mûködõ szentegyházi vasgyárat szolgálta ki – beszélt a kezdetekrõl portálunknak Rusz Sándor szentegyházi polgármester, hozzátéve, hogy a lakók többsége erre a rendszerre csatlakozott, sok esetben a megfelelõ tervek elkészíttetése nélkül. Azóta viszont nagyon megöregedtek a vezetékek, és a vízházban eszközölt technológia is elavulttá vált, így a lakók felforralás elõtt már nem is fogyaszthatják a rendszerbõl jövõ vizet. „Hargita megyében nálunk a legrosszabb az ivóvízhálózat helyzete, ezért e rendszer felújítása a legnagyobb, témához kapcsolódó projekt a régióban" – jegyezte meg az elöljáró.

Mint megtudtuk, három részre osztották az ivó-, illetve a szennyvízhálózat felújítását célzó projektet. Tavaly kezdõdött el a víztisztító állomás modernizálása, amely nemcsak korszerû felszerelésekhez jut, de új épülettel és két vízgyûjtõ tartállyal is bõvül. Utóbbira azért van szükség, mert így probléma esetén nem kell majd megszakítani a vízszolg??ltatást, hiszen az egyenként 250 köbméteres, földben elhelyezett tárolók még napokig el tudják látni a települést. Ezenkívül egyebek mellett a vezetékek és szakaszolóaknák cseréje is folyamatban van – az elkészült részeken már több helyen is csatlakoztatták a lakókat az új rendszerre.

 

„Nagyban folynak a munkálatok, így a város nem nyújt túlzottan szép látványt a turistáknak, azonban ezen át kell esni ahhoz, hogy késõbb mindenkinek jobb legyen" – mutatott rá az elöljáró, megjegyezve, hogy a beruházás által mintegy hétezer lakos számára teremtenek elfogadhatóbb körülményeket. A projekt utolsó részét képezi a derítõállomás modernizálása, ahol a szennyvizet tisztítják meg. Az épület nagyon leromlott az évek során, ráadásul a benne található eszközöket is korszerûbbekre kell cserélni. Szinte egyáltalán nem tudja ellátni feladatát az állomás, az oda beérkezõ víz majdnem ugyanolyan piszkosan távozik – mutatott rá az elöljáró, aki egyúttal arról is tájékoztatott, hogy az eddig megkezdett munkálatokkal még idén végeznek, a szennyvíztisztító modernizálása viszont csak jövõre valósulhat meg.

 

A szentegyházi vízszolgáltató, a Harvíz Rt. kérvényezte, hogy a városi tanács fogadjon el egy olyan határozatot, amely szerint maga a szolgáltató finanszírozhatja a lakók csatlakoztatását a kiépülõ hálózatra – számolt be a kezdeményezésrõl Rusz Sándor, aki úgy tudja, mindezt a nyertes projektjein megspórolt összegbõl szeretné megtéríteni a vállalat. Az elöljáró ugyanakkor hozzátette, hogy a víz köbméterenkénti ára az új rendszerre való kapcsolódással sem fog megváltozni, hiszen a drágítások idejét és mértékét szerzõdésben szögezte le a szolgáltatóval az elõzõ városvezetés.

 

Udvarhelyi Híradó, Fülöp-Székely Botond | 2015.04.29.