Kevesen csatlakoztak az új szennyvízhálózatokra Csíkszéken

Több mint két évig tartó, a lakók türelmét próbára tevõ munkálatok, ásás, hálózatépítés és helyreállítás után készültek el közel egy éve Csíkszereda zsögödi, zsögödfürdõi részén, valamint Csíkszentléleken, Fitódban, illetve Csicsóban jelentõs európai uniós támogatással új szennyvízhálózatok, illetve bõvítések. A rendszer mûködik, de egyelõre igen kevesen használják.

A regionális víz- és csatornaszolgáltató Harvíz Rt.-tõl kapott adatok alapján Csíkszereda zsögödi városrészében a 406 vízfogyasztóból 29-en, Zsögödfürdõn 49-bõl 5 személy kérte a szennyvízhálózatra való csatlakozást. Kissé jobb a helyzet Csíkszentléleken, ahol a 166 fogyasztó 19 százaléka, 32 igényelte ugyanezt, Fitódban viszont 174-bõl mindössze 5. A legkisebb az érdeklõdés Csíkcsicsóban, ahol a 763 lehetséges ügyfél alig 1,7 százaléka, 13 személy jelentette be igényét a rendszer használatára.

Mint minden új rendszernek, ezeknek is voltak az elején – a kivitelezési munkálatok befejezése után – apróbb gondjaik, amelyeket az átvetéli jegyzõkönyv mellékleteként leltárba vettek, és az építõk az erre szánt 3 hónap alatt megoldottak – tudtuk meg Bogáti Csabától. A Harvíz Rt. vezérigazgatója azt is közölte, a jótállási idõszakban jelentkezõ meghibásodásokat az építõ cégek kijavítottak, és folyamatosan javítják. „Jelen helyzetben a rendszereknek nincsenek aggodalomra okot adó kivitelezési gondjaik" – értékelt.

Az említett települések szennyvize a csíkszeredai szennyvízkezelõ állomásra jut, ebbõl kifolyólag technikailag nincs egy optimális rácsatlakozási küszöbszám, a szennyvíz mennyisége az üzembiztonság szempontjából nem lényeges – részletezte az illetékes. Hozzátette, gazdasági megközelít??sbõl egyértelmûen a 90-100 százalékos rácsatlakozás lenne a legmegfelelõbb. Ugyanakkor a számítások szerint az üzemkepésség reális felmérése szempontjából a fogyasztók mintegy 50-60 százalékának kellene használnia a rendszert.

CsíkiHírlap: Kovács Attila, 2016 október 27