Hamarosan átutalják a Felcsík Kistérségi Társulás fele való tartozásukat is

Megyei pénzekbõl törlesztenek tartozásokat

Karcfalvát 200 ezer lejjel, Madéfalvát pedig 70 ezer lejjel segíti Hargita Megye Tanácsa tartozások törlesztésében a településeknek visszaosztott pénzekbõl. Elõbbi település két beruházás esetében nem törlesztett – a jenõfalvi óvoda és a csíkmadarasi térségi szennyvíztisztító állomás költségeitõl halmozódott fel a tartozás - , ut??bbinak pedig útjavításokat kell megfizetnie.
Karcfalva 254 ezer lejt kapott korábban az államtól a jenõfalvi óvoda felújítására és bõvítésére. A pénzt el is költötték az intézményre , amelynek azóta napközi részlege is mûködik. Késõbb a kormány visszakérte ezt a támogatást, de a visszafizetés nem ment egyszerûen.
- Kifizettünk 154 ezer lejt, a maradék 100 ezerre azonban nem volt keret. Tavaly a számvevõszék ellenõrzést tartott nálunk, és felszólítást kaptunk a törlesztésre. A megyei tanács támogatásából biztosított erre az alap, és már februárban kifizetjük az elmaradást – részletezte Szõcs László alpolgármester. – További 147 ezer lejes tartozásunk van a Felcsíki Kistérségi Társulás felé, amelynek a madarasi szennyvíztisztító befejezéséhez kell befizetnünk a község részét. Ezt is hamarosan átutaljuk, de még nem ebben a hónapban. A karcfalvi költségvetés egyébként meglehetõsen mutatós, igaz, mintegy felét – 3,14 millió lejt – a községi utak aszfaltozására szánt összeg teszi ki, amelynek túlnyomó többsége pályázati finanszírozás. Az aszfaltozás engedélyeztetése folyamatban van, akárcsak a Madicsára tervezett menedékházé. Gábor Tibor polgármestertõl megtudtuk: a napokban értesítették õket arról, hogy a központi tér rendezésének támogatására benyújtott pályázatuk pozitív elbírálásban részesült a Csík-Leader-nél, és újabb két pályázatot készülnek benyújtani: egyiket a községháza ablakainak cseréjére, a másikat pedig az önkéntes tûzoltók eszköztárának bõvítésére. Madéfalván kisebb a tartozás mértéke és frisebb az adósság is:
- A nyár folyamán feljavíttattunk néhány utcát a faluban, olyanokat, amelyikek alkalmanként járhatatlanná váltak. A munkát sajnos nem tudtuk megfizetni, de amint a megyei tanács átutalja nekünk a leosztott 70 ezer lejt, megoldódik a problémánk – közölte Szentes Csaba polgármester.
Mint arról korábban beszámoltunk, a Hargita megyei települések 6,45 millió lejes tartozást halmoztak fel: Csíkszereda 1,25 millió lejt, Székelyudvarhely 1,61 millió lejt, Csíkszentdomokos 730 ezret, Csíkdánfalva 700 ezret, további nyolc helyi önkormányzat pedig kisebb összegeket.

 

Forrás: Hargita Népe
Szerkesztette: Kovács Hont Imre, 2014.02.06.