Napokon belül elkezdõdik Csíkszeredában, a Kissomlyó-hegy északi oldalán egy 2000 köbméteres víztartály építése a regionális víz és csatornaszolgáltató Harvíz Rt. által lebonyolított, európai uniós támogatást élvezõ projekt keretében.

„A beruházás célja, hogy Csobotfalva, Somlyó és Taploca városrészek számára jobb minõségû ivóvizet lehessen szolgáltatni, illetve víztartalék biztosítása tûzvész esetére az említett területeken" – tájékoztatott Oláh Sándor mérnök, a Harvíz Rt. projektfelelõse. Korábban a Kissomlyó utcában, a sípályához vezetõ út keresztezõdésében egy csatlakozó akna készült, a tartályt kiszolgáló vízvezetéket is lefektették.

A tartály vasbetonból készül, félig földbe ásott típusú lesz, a területet pedig a Csíksomlyói Közbirtokosság biztosítja, a Csobotfalvával szemközti hegyoldalon, az erdei út közelében. Elõször egy másik, a mostanihoz közeli helyszínre gondoltak, de mivel ez távolról is feltûnõ lenne, a végsõ döntésnél szem elõtt tartották, hogy a tartály a fák takarásában legyen, és ne a búcsús körmenet által látható helyen – közölte az illetékes.

Fakivágással is jár a munkálat, mintegy 400 négyzetméternyi területet jelöltek ki, ahol bélyegzésre, és kitermelésre van szükség. A kivágott fák helyett a befejezés után újakat ültet a kivitelezõ, ugyanakkor az érintett területeket befüvesítik – tudtuk meg. Az építkezés befejezésének határideje november közepe.

Kovács Attila, Csíki Hírlap, 2015.06.08.