Szerzõdést kötöttek a legnagyobb értékû Harvíz pályázatra

Új ellátóvezeték épülhet

Közel egyéves várakozás és kényszerszünet után ismét aláírták a szépvízi víztározóból az ivóvizet Csíkszeredába eljuttató új vezeték, illetve több víztartály és vízmû felújítására vonatkozó kivitelezési szerzõdést. A beruházást az Európai Unió támogatja, a felújítás hozzájárulhat a mostani, jelentõs vízveszteség csökkenéséhez Csíkszeredában és az ellátóvezeték szakaszán.

Tavaly júniusban egyszer már megkötötték a szerzõdést a Szépvíz–Csíkszereda ellátóvezeték kiépítésére, de korábban a közbeszerzési eljáráson indult másik cégtársulás óvást nyújtott be az eredmény ellen, majd ennek elutasítása után pert indított. Mivel ezt a keresetet a marosvásárhelyi ítélõtábla elfogadta, az izraeli tulajdonú Solel Boneh Romania céggel megkötött kivitelezési szerzõdést fel kellett bontani. Az ítélet szerint a két cég ajánlatait újra kellett értékelni, ez megtörtént, és másodszor is a Solel Boneh-nek kedvezett az eredmény. A több helybeli céget tömörítõ konzorcium ezt az eredményt is megóvta, de végül nem járt eredménnyel. Mint Bogáti Csaba, a Harvíz regionális víz- és csatornaszolgáltató vállalat igazgatója tájékoztatott, a nyertes céggel nemrég ismét kivitelezési szerzõdést írtak alá.

Betartják a határidõt

Ez a legnagyobb, 43 millió 456 ezer lej értékû beruházás a Hargita megyei víz- és szennyvízhálózatok felújítását és bõvítését célzó projekt keretében, amelyet a Harvíz Rt. bonyolít le az Európai Unió Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programjának támogatásával. A beruházás a szépvízi vízmû, a csíkszeredai, Nagy Laji dombján található, valamint a pálfalvi víztartályok felújítására vonatkozik, de tartalmazza a Szépvíz–Csíkszereda közötti 16,5 kilométeres új ellátóvezeték megépítését és több új vezeték építését Pálfalván, Csomortánban, Delnén és Somlyón. Ezenkívül Borzsovában, Csomortánban és Somlyón új víztartályok lesznek. Az igazgató szerint a közel egy évi késlekedés nem befolyásolja az uniós pályázat megvalósításának határidejét, a szerzõdés 18 hónapos tervezési és kivitelezési idõszakra szól, a munkának jövõ év vége elõtt el kell készülnie.
Csökkenhet a vízveszteség

Ezek a felújítások, az új ellátóvezeték és a Csíkszeredában a Fürdõ és Hargita utcákban történõ vezetékcserék jelentõsen hozzájárulhatnak a vízveszteség csökkenéséhez Csíkszeredában és az ellátóvezeték szakaszán – mondta az igazgató. Jelenleg a szépvízi víztározóból napi 9 ezer köbméternyi vizet juttatnak el a fogyasztókhoz, amelybõl 5700 köbméter a számlázható mennyiség. Az egyharmadot jelentõ különbs??g jó részét az elhasználódott vezetékek miatt keletkezõ vízveszteség okozza, a felújításokkal 15-20 százalékosra lehetne csökkenteni a veszteséget, amely Bogáti szerint már Nyugat-Európában is elfogadott.

Forrás: Csíki Hírlap, Kovács Attila 2014. május 20.