Szokatlan számlázási rendszer a Harvíznél

Szokatlan számlázási rendszer a Harvíznél

 

A korábbitól eltérõ módon számláz Székelyudvarhelyen a vízszolgáltató: a szolgáltatást április elejétől a Harvíz Rt. végzi, számláikat pedig kéthavonta juttatják el a magánházakhoz. A díjszabás is módosult, ám a részletekről ismételten azért nem tájékoztatták az udvarhelyieket, mivel az árak egységesek minden olyan településen, ahol a Harvíz Rt. jelen van.

 

Olvasónk fordult panasszal lapunkhoz: az elsõ Harvíz Rt. által kiállított számlán ugyanis kéthavi fogyasztás szerepel, ráadásul a vízdíj is drágult. Errõl pedig a lakosság semmiféle tájékoztatást nem kapott – mondta. Hogy ne legyen sok a papír A csíkszeredai cég egyébként mindig is másként számlázott a vidéki és városi fogyasztók esetében – mondta el lapunknak a Harvíz Rt. vezérigazgatója. Bogáti Csaba kifejtette, városokon a magánházakban lakók kéthavonta, vidéken pedig háromhavonta kapnak számlát, illetve városon a tömbházaknál a lakószövetségek havonta függesztik ki a kifizetendõ összegek listáját. „Elsõsorban a papíron és a kézbesítési díjon spórolunk így, de ez nem zárja ki a részletfizetés lehetõségét: amennyiben valaki anyagi nehézségekkel küzd, megteheti, hogy a kéthavi számlának a számla kézbesítése után csak a felét fizeti ki, majd a következõ hónapban törleszt" – magyarázta az illetékes. A cég számításai szerint egyébként a magánházaknál átlagban évente hatvan köbméter vizet fogyasztanak, ez havonta öt köbmétert jelent. 

 

„A vízszolgáltatás és a szennyvízelvezetés díja köbméterenként körülbelül 7 lej, tehát ez havonta mintegy 35 lejes kifizetendõ összeget jelent, így ekkora értéknél költséghatékonyabb, ha csak kéthavonta küldjük a számlát" – matematikázott Bogáti Csaba. Egységes díjszabás: hol olcsóbb, hol drágább A változásokról azért nem tájékoztattak egyenként minden fogyasztót, mert azt Székelyudvarhely polgármesteri hivatala kiközölte az átálláskor. „Cégünk díjszabása mindenhol egységes, Parajdtól Csíkszentdomokosig, ezt a Harvíz Rt. honlapján meg lehet tekinteni. Az egyes településeken az árak módosulásáról pedig nem láttuk értelmét külön tájékoztatni, hisz az nem egységes: Parajdon például egy lejjel csökkent a szolgáltatás ára, míg Udvarhelyen körülbelül 60 banival növekedett" – sorolta a vezérigazgató. Fontos tudnivalók A Harvíz Rt. április eleje óta szolgáltat Székelyudvarhelyen: a cég minden olyan létesítményt átvett az Aqua Nova Hargita Kft.-tõl, amely a vízszolgáltatást és szennyvíztisztítást szolgálja, ez magában foglalja a vízmûvet, a hálózatokat, a szennyvíztisztító telepet. A vízvezeték- és szennyvízelvezetõ rendszer karbantartását is az új szolgáltató végzi, míg a vízóraolvasást továbbra is az a külsõs cég, amelyet a feladattal korábban megbíztak. Minden operatív, üzemeltetési munkát, mint például a vízmû és a szennyvíztelep üzemeltetése, illetve a hálózati meghibásodások kijavítását a Harvíz székelyudvarhelyi munkapontjának személyzete végzi. A korábbi szolgáltatónak a fogyasztók által már ismert elérhetõségét megtartotta a Harvíz: a hibabejelentést az állandó diszp??cserszolgálat 0266–216 028-as telefonszámán lehet megtenni. A cég Facebook-oldalán idõben értesítik a lakosságot minden olyan vízelzárásról, amit javítási munkálatok tesznek szükségessé, illetve az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatással kapcsolatos közérdekû információkat is itt teszik közzé. A cég udvarhelyi székhelye a Haáz Rezsõ utca 4. szám alatt van.

 

Forrás: Kovács Eszter • 2018. július 12., Udvarhelyi Híradó