Tiszta vizet öntenek a pohárba Szentegyházán

Mintegy hétmillió eurós pályázati összegbõl újítják fel Szentegyháza teljes vízmûhálózatát, a munkálatok során kicserélik az elavult vízvezetékcsöveket, új víztisztító állomást építenek, és modernizálják a település derítõállomását is.

Európai uniós pályázati pénzbõl kezdtek bele a közelmúltban Szentegyháza vízmûhálózatának felújításához, a helyi vízszolgáltató vállalat, a Harvíz Rt. által megpályázott mintegy hétmillió eurós összegbõl a teljes rendszert korszerûsítik. Rusz Sándor, Szentegyháza polgármestere a fejlesztéssel kapcsolatban azt közölte, ilyen nagy értékû beruházás nem volt még a településen, óriási lehetõség ez, hiszen a korszerûsítésnek köszönhetõen tiszta vízhez jut a lakosság, és a víz nyomása is megfelelõ lesz. A meglévõ víztisztító berendezések régiek, a vízvezetékek is, nyomásproblémák is voltak, és esõzések után koszos volt a csapokból folyó víz, felfõzés nélkül nem is volt ajánlatos fogyasztani a vezetékes vizet, de a fejlesztési munkálatok végére ezek mind megoldódnak – fûzte hozzá a település elöljárója.

Rusz Sándor azt is elmondta, hogy három részbõl áll össze a beruházás: kicserélik a város teljes területén a vízmûrendszer régi, földbe helyezett vezetékeit, teljesen felújítják a víztisztító állomást, ami átkerül egy új épületbe, hatalmas víztartályokat is csatlakoztatnak a rendszerre, amelyekbõl – váratlan vészhelyzetek esetén – akár több napig is el tudják látni a települést vízzel, harmadik lépésben pedig a város derítõállomását korszerûsítik. A vízvezetékek cseréje már több hónapja zajlik, elkezdõdött a régi „vízház" mellett is az új épület felhúzása, a derítõállomás esetében pedig most zajlik a versenytárgyalás a fejlesztési munk??latok elvégzésére – számolt be a munkafázisokról szentegyháza polgármestere.

Egyébként Szentegyháza néhány éve egymillió eurós állami támogatást kapott a település csatornahálózatának felújítására, ezt akkor el is kezdték, az új beruházást pedig csak az akkor készült tervekkel összhangban valósíthatják meg, azaz a két tervnek egyeznie kell – mondta el a településvezetõ, azt is közölve, hogy a nagyobb értékû, EU-s pénzalapokból finanszírozott fejlesztésnek jövõ év végéig kell befejezõdnie.

Széchely István, Udvarhelyi Híradó, 2014 június 26.